UV-stråling og solbriller

Kært barn har mange navne. De to mest populære navne for denne form for stråling er henholdsvis UV og Ultraviolet. De betyder præcis det samme. I denne artikel omtaler vi det som UV-stråling. Det er dog begrænset, hvor ofte man støder på ordet UV-stråling i dagligdagen. Men når man endelig støder på det, er det rart at vide, hvad det betyder. Det er en kæmpe fordel at kende til UV-stråling, når du skal finde nye solbriller – især, hvis du ønsker, at solbrillerne skal beskytte dine øjne.

Vi antager at du har en eller anden form for interesse i solbriller, som følge af, at du befinder dig på denne hjemmeside. UV-stråling er en af de allervigtigste ting, hvad angår solbriller.

Denne guide vil give dig en grundlæggende forståelse for UV-stråling. Guiden går ikke unødigt i dybden, og berører ikke alle ting om UV-stråling. Den vil klæde dig på med viden om det grundlæggende.

Guiden vil præsentere diverse fakta om UV-stråler på en let og overskuelig måde, i modsætning til de mange artikler på nettet, som kræver at man har en større indsigt i emnet, for at forstå dem.

Det er aldrig for tidligt, at beskytte sig mod UV-stråling. Flere undersøgelser har vist, at jo tidligere børn udsættes for UV-stråling, jo større er risikoen for at få kræft i huden senere i livet. Det er derfor vigtigt, som forældre, at beskytte sine børn bedst muligt mod solens UV-stråler. Det gøres ved, at du, hurtigst muligt, køber solbriller til dit barn.

Kort indledning om UV-stråling

Oprindeligt kom UV-stråler kun fra solen. Men mennesket har formået, at skabe kunstige UV-stråler. Dog kommer UV-stråler som udgangspunkt fra solen i dag, men flere og flere vælger, at anvende solarier. UV-stråling, uanset, hvorfra den kommer, er skadelig for kroppen.

For meget UV-stråling i for langt tid kan betyde øget risiko for hudkræft og øget risiko for øjenskader.

Ifølge en undersøgelse af den verdensomspændende organisation, WHO, kan man konstatere, at der er tæt sammenhæng mellem UV-stråling og kræft. På undersøgelsen kan man se, at årsagen til mellem 85 og 90% af alle hudkræfttilfælde skyldes UV-stråling.

Det kan være svært, at vurdere, hvornår man skal beskytte sig mod UV-stråler. Strålerne er usynlige, og man kan derfor ikke vurdere det med det blotte øje. Derfor anbefales det, at du bruger solbriller om sommeren, når solen skinner. Hvis der opstår tvivl om, hvorvidt du skal bruge solbriller, så brug dem, for at være på den sikre side.

 

Du kan bruge dette som grundregel:

På en skyfri dag, trænger UV-strålerne let gennem atmosfæren

På en overskyet dag, bliver UV-strålerne næsten 100% bremset af mørke regnskyer.

 

 

Du skal ikke undgå UV-stråler

 

Det handler ikke om, at undgå solens UV-stråler, tværtimod. Det handler om, at bruge sin sunde fornuft om sommeren, og ikke påføre sine øjne unødvendig skade, grundet for lidt beskyttelse. Der er utallige måder at beskytte sine øjne, så det er dumt, at få øjenskader, grundet for lidt beskyttelse, da der er utallige måder at beskytte sig.

UV-strålerne tilfører kroppen D-vitaminer, som på mange måder er praktisk. Dog skal man være opmærksom på, at man ikke befinder sig for længe i solen, uden den optimale beskyttelse for både kroppen og øjnene. Jo længere tid du befinder dig uden beskyttelse, jo større er risikoen for skader på krop og øjne.

 

Ozonlaget bremser UV-stråler

Ozonlaget er placeret 20.000 meter over jordoverfladen. Det har en række vigtige opgaver. En af disse er, at forhindre mest muligt UV-stråling i, at nå gennem atmosfæren. Ozonlaget klarer denne opgave særdeles fornuftigt. Ozonlaget forhindrer alt UV-C-stråling, og en stor del af UV-B-strålingen i, at bryde gennem atmosfæren. Dog har ozonlaget ikke nogen nævneværdig beskyttende funktion overfor UV-A-strålerne.

Det er som udgangspunkt UV-B og UV-C-stråling, der er farligst og mest skadeligt for kroppen. Af den samlede stråling, der når gennem atmosfæren og ozonlaget, udgør UV-B og UV-C-stråling mindre end 1%.

Billedet tilhører www.dmi.dk

Billedet tilhører www.dmi.dk

 

 

UV-strålingens ABC

Der findes, som nævnt tre forskellige former for UV-stråling. Tilsammen udfør de UV-strålingens ABC. De vigtigste stråler at kende, er UV-A og UV-B, i og med at UV-C som udgangspunkt stoppes på rejsen gennem atmosfæren. Det forekommer dog, at noget UV-C-stråling kommer med gennem atmosfæren, men mængden er ikke nævneværdig.

UV-A-stråling udgør langt størstedelen af den samlede stråling, som når gennem atmosfæren og ned på jorden. Den trænger nemt og relativt uhindret gennem atmosfæren. Det er derfor denne type stråling, vi skal være opmærksomme på, at beskytte os i mod.

UV-B-stråling udfør kun en brøkdel af den samlede stråling, da den stoppes delvist af ozonlaget, inden strålingen når gennem atmosfæren. Dog skal vi også beskytte os mod den resterende UV-B-stråling, som kommer gennem atmosfæren.

UV-C-stråling stoppes som udgangspunkt helt af en kombination af oxygenet i atmosfæren og ozonlaget.

 

Kunstige og naturlige kilder

UV-strålingen kan som sagt komme gennem to forskellige kilder. Oprindeligt kom strålingen fra solen, og det gør den som udgangspunkt også stadig. Dog er solarier og UV-stråling også tæt forbundet. Dette kaldes kunstige og naturlige kilder.

Strålingen fra begge kilder kan forårsage utallige skader på kroppen, blandt andet solskoldning, rynker, øjenskader, svække immunforsvaret og medvirke til hudkræft.

Solen er den naturlige kilde

Solarier er kunstige kilder

 

Det er vigtigt, at understrege, at solarier har kraftig UV-stråling. Solarier indeholder betydeligt mere UV-A-stråling end middagssolen, men mindre UV-B-stråling.

Dog kan det ikke anbefales, at gå i solarie, hvis man ønsker at undgå blandt andet hudkræft og andre skader på kroppen.

Intensiteten af strålingen i et solarie er ikke at spøge med. Det kan sammenlignes med solens styrke ved ækvator.

 

Synligt og usynligt lys

Der er grundlæggende to former for lys. Det synlige og det usynlige. Begge former er lys, men der er himmelsk forskel på dem. Det er også en fordel at vide dette, når man taler om UV-stråling.

Synligt lys er de stråler du kan se, med det blotte øje

Usynligt lys kaldes også stråling. Der er flere forskellige former for stråling. To af de vigtigste former for stråling er IR-stråling (infrarød stråling/varmestråling) og UV-stråling.

 

UV-indexet

UV-indexet er en international måde, at måde intensiteten af UV-stråling midt på dagen.

I Danmark er UV-indexet højst 1 på en vinterdag og mindst 7 på en sommerdag. I andre dele af verden svinger tallene meget i forhold til Danmark.

Når UV-indexet er mere end 3 anbefaler Kræftens Bekæmpelse af man beskytter sig

Billedet tilhører www.dmi.dk

Billedet tilhører www.dmi.dk

 

Kræftens Bekæmpelses fire solråd

Siesta, solhat, solcreme, sluk solariet og vores eget femte solråd, solbriller, er de vigtigt råd, når du befinder dig i solen. Disse fem solråd træder i kraft når:

1. du er udendørs mere end 20 minutter, mellem kl. 12.00 og 15.00

2. UV-indexet er højere end 3

Disse fem solråd er med til, at beskytte dig mod solens UV-stråling.

Opsigtsvækkende undersøgelse

Ifølge en undersøgelse, er alt for mange solbriller mærket forkert.

20% af solbrillerne giver ikke den lovede UV-beskyttelse, grundet forkert afmærkning.

2% af alle solbriller beskytter slet ikke mod solens UV-stråling.

Det anbefales, at du køber solbriller, som beskytter mod UV-stråling. Her skal det understreges, at prisen og UV-beskyttelse ikke nødvendigvis hænger sammen. Derfor skal du være opmærksom på, om dine solbriller beskytter mod UV-stråling, inden du køber dem.